Cultura sud-americană reprezintă un amestec unic de tradiții și simboluri bine cunoscute în întreaga lume.

Una dintre aceste tradiții, celebre pe plan internațional, este cea a servirii ceaiului mate, o infuzie preparată dintr-o plantă care poartă denumirea de ”yerba mate” de ceaiul verde sau negru care sunt obtinute din frunzele de Camelia Sinensis. O cană de ceai mate conține de două ori mai multă cofeină, aproximativ 80 de mg decât ceaiul negru și jumătate din conținutul de cofeină care se găsește într-o cană de cafea, adică 100-200 de mg.

Pe lângă numeroasele beneficii pe care le are, ceaiul mate este bogat în vitamine, minerale și antioxidanți, iar printre cele mai importante se regăsește întregul complex de vitamina B, vitamina C, mangan, potasiu și zinc.

Acest ceai este folosit și cunoscut în întreaga lume datorită mulțimii de beneficii pe care o are. Aceasta conține 196 de ingrediente active și poate fi consumat de toate grupele de vârstă. Cele mai importante beneficii ale ceaiului acoperă cele mai importante nevoi ale corpului uman.

Ceaiul obtinut din yerba mate este bogat în antioxidanți și are un conținut mare de nutrienți

În frunza mate există tipuri diferite de aminoacizi, care sunt vitaminele A, C, E, B2, B3, B5 și B15, și blocuri de clorofilă, calciu, mangan, fier, seleniu, potasiu, magneziu, fosfor și proteine. Ceaiul are efecte precum scăderea colesterolului, arderea grăsimilor și reducerea poftei de mâncare.

Studiile arata faptul ca acest ceai este bogat in antioxidanti. Acesta conține cofeină și teobromină, ingrediente active ale ceaiului, ale cafelei și ale ciocolatei, cunoscute și sub denumirea de xantină. Cofeoyl este unul dintre cei mai eficienți antioxidanți și se regăsește din abundență în ceaiul mate. Acesta conține și saponină antiinflamatoare și polifenoli care ajută la prevenirea bolilor. Pe lângă toate acestea, ceaiul mate conține șapte dintre cei 9 aminoacizi esențiali, împreună cu alte vitamine și minerale de care corpul are nevoie.

Ceaiul mate are efect de încetinire a unor tipuri de cancer

S-a dovedit științific de către Universitatea Linoss că planta mate are un efect de încetinire a celulelor canceroase și încetinește dezvoltarea cancerului orofaringian, cancerului la esofag, cancerului laringian și cancerul la vezică.

Ceaiul mate are un efect sporit asupra procesului de slăbire

Ceaiul Mate este inclus în foarte multe diete de slăbit deoarece planta mate conține vitamina C și B, precum și alte minerale importante și necesare corpului în procesul de slăbire. Consumul de ceai mate regulat reglează rata de ardere a grăsimilor, îmbunătățește circulația sângelui, reglează nivelul glicemiei și stabilizează apetitul și foamei. Yerba mate are calități stimulente care te ajuta sa simți senzația de sațietate mai rapid după ce începi să mănânci și încetinește eliberarea carbohidraților pentru a te simți sătul mai mult timp. Combinând yerba mate cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice regulate vei accelera metabolismul pentru a arde mai multe calorii și îți va scădea apetitul.

Ceaiul mate protejează organismul împotriva infecțiilor

Ceaiul Mate este eficient în prevenirea infecțiilor și ciupercilor. S-a dovedit științific că acest ceai are capacitatea de a neutraliza bacteriile E-coli care provoacă crampe la stomac și alte probleme digestive. Conținând valori nutritive, ceaiul mate este, de asemenea, printre ceaiurile eficiente pentru a distruge microorganismele dăunătoare din organism. Are efecte pozitive împotriva bacteriilor care provoacă diaree, cum ar fi Eschercia Coli. Este, de asemenea, printre băuturile care pot fi băute pentru a elimina paraziții nocivi din intestine.

Ceaiul mate ajută la consolidarea sistemului imunitar

Avantajele acestui ceai pot fi observate și în sistemul imunitar. Aceasta conține structura de întărire a sistemului imunitar cu vitaminele C și E, seleniu, zinc, magneziu, calciu, fier, sodiu, potasiu și zinc.

Pe lângă sistemul imunitar, ceaiul mate ajută la scăderea colesterolului. Multe experimente au descoperit că ceaiul mate ajută la reducerea colesterolului rău. Într-un experiment de 2 luni pe oameni, s-a constatat că persoanele care beau acest ceai la fiecare 2-3 zile au scăzut ratele de colesterol cu ​​aproximativ 15%.

Ceaiul mate reduce riscul de boli cardiace

Conținutul de antioxidanți cum sunt caffeoyl și polifenoli, ajută la buna funcționare a sistemului cardio-vascular. Aceștia împiedică acumularea colesterolului și a grăsimilor pe pereții arterelor, previne apariția cheagurilor de sânge și a arteriosclerozei, împiedicând totodată și infarctul.

Ceaiul mate îmbunătățește rezistența fizică

Compușii chimici și nutrienții prezenți în yerba mate afectează în mod pozitiv metabolismul pentru a face organismul să folosească în mod eficient carbohidrații. Acest lucru înseamnă că vei simți mai multă energie din alimentele pe care le consumi. Astfel, vei arde și mai multe calorii dintre cele pe care le-a depozitat în celulele de grăsime în momentul în care bei în mod regulat ceai yerba mate. Un consum regulat de ceai ajută și ca nivelul de acid lactic din mușchi să nu crească, iar în acest mod se reduce febra musculară.

Ceaiul mate îmbunătățește capacitatea de concentrare

Mineralele, vitaminele, antioxidanții, aminoacizii și polifenolii din ceaiul mate au un efect de echilibrare al cofeinei pe care o conține. Toți acești factori îmbunătățesc energia mentală, calitatea și capacitatea de concentrare, fără să aibe efecte secundare cum sunt durerilor de cap sau de stomac.

Ceaiul mate ajută la sănătatea pielii

Consumul regulat de ceai Mate ajută la buna circulație a sângelui către corp și piele. De asemenea, acesta purifică pielea prin eliminarea celulelor deteriorate.

Ceaiul mate previne diabetul

Potrivit ”Journal of American College of Nutrition” s-a constata că ceaiul mate previne dezvoltarea diabetului. Consumul de ceai ajută la controlul profilului glicemic și lipidic care provoacă două tipuri de diabet.

Prepararea infuziei de Mate

Metodele de preparare a infuziei obtinute din Mate diferă de la o țară la alta, însă toate au în comun aceleași ustensile. Pentru prepararea lui ai nevoie de celebra Calabash, vasul tradițional care se aseamănă cu o tărtăcuță scobită, ale cărei dimensiuni diferă de la o regiune la alta. Bombilla este instrumentul cu ajutorul căruia servești ceaiul. Acesta are aspectul asemănător cu cel al unui pai cu sită în capăt care are un rol dublu: te ajută să bei și să filtrezi infuzia. Termosul este recipientul în care apa pentru infuzie este păstrată caldă, după fierberea prealabilă într-un ibric.

Ceai Mate – Modul tradițional de preparare

Modul de preparare al ceaiul este unul clasic și cât se poate de simplu:

1) în recipientul tradițional Calabash se pune yerba mate cât să acopere ¾ din capacitatea vasului.

2) Încălzește apa pana la 70-80 de grade Celsius, introdu Bombilla în Calabash și adaugă apa peste yerba mate.

În Paraguay, yerba mate se bea rece, înlocuindu-se apa caldă cu apa rece și gheață. În locul vasului rotund este folosit un corn de vacă. Această băutură poartă denumirea de „Terere”.

Rețeta infuziei de Mate se poate adapta adăugând nucă de cocos, lămâie sau merișoare.

Cu un mod de preparare simplu și o mulțime de beneficii, ceaiul Mate este o băutură recomandată pentru oameni care vor să aibă un stil de viață sănătos.