Ulei de nuca
Nucul, Juglans regia L., este un arbore din familia Juglandaceae răspândit în zona temperată și mediteraneană, atât ca floră spontană, cât și în culturi. Își are originea în zona geografică întinsă din Balcani spre est, până în Himalaya și sud-vestul Chinei. Nucul a fost introdus în vestul și nordul Europei din vremea romanilor sau mai devreme, iar în cele două Americi în secolul 17. Uleiul de nuca se prepara, in general, prin presarea la rece a nucilor uscate.
Specificatii:
Are culoarea topazului, un gust foarte bogat de nuci si deloc gretos, ca la alte uleiuri. Insa culoarea unui ulei normal si mai ieftin variaza, de la galben-auriu la maroniu.
Uleiul de nucă este o importantă sursă de acizi graşi Omega 3, vitamine din complexul B, vitamina E şi numeroase minerale
Beneficii pentru organism:
- Circulatia sangelui. Sustine elasticitatea arterelor si implicit ajuta la imbunatatirea fluxului de sange din organism, reducand sansele de rigidizare a arterelor.
- Reduce riscul aparitiei bolilor cardiace. Benefic pentru sanatatea inimii in special datorita nivelului extrem de ridicat de acid alfa-linoleic care este un tip de acid gras omega-3.
- Ameliorarea inflamatiei – Uleiul de nuca este o sursa buna de grasimi polinesaturate, cum ar fi omega-3 si omega-6, care sunt extrem de utile pentru reducerea inflamatiei care apare in cazul unor boli, cum ar fi artrita.
- Reglarea nivelurilor hormonale- Nucile sunt o sursa extrem de bogata de fitonutrienti. Acestea contin minerale precum seleniu, magneziu, fier, calciu, fosfor si zinc. Toate aceste substante ajuta la mentinerea echilibrului hormonilor din organism.
- Frumusetea pielii. Vitaminele continute in ulei contribuie la infrumusetarea si mentinerea sanatatii pielii. Unii dintre fitonutrienti precum si acizii grasi din compozitia uleiului de nuca fac pielea mai elastica si ii imbunatatesc textura.
- Beneficii antiimbatranire (antiaging). Ajuta la reducerea efectelor radicalilor liberi si previne deteriorarea celulelor, prevenind procesul imbatranirii.
- Previne eczemele.Două lingurițe de ulei de nuci,pe zi,pot fi benefice pentru persoanele care suferă de erupții cutanate,iritații și eczeme.
Se foloseste in special la prepararea salatelor, a sosurilor reci si a marinatelor pentru peste oceanic sau pentru carnea de pasare, in retetele de paste fainoase, insa se adauga la final, cand prepararea termica este oprita. Acesta le ofera pastelor un plus de gust si aroma. Se potriveste de minune alaturi de ciuperci, indiferent de modul in care acestea sunt preparate. La fel ca in cazul pastelor, daca ciupercile sunt preparate termic, si nu sunt consumate crude, uleiul se adauga la final.
Reteta cosmetologica:
Se aplică la rădăcina părului 10-20 de picături de ulei,se maseaza şi se lasa să acţioneze timp de 10-15 minute. După aceea, se spala părul cu un şampon vegetal. Pentru a obţine rezultate de durată, se repetă tratamentul de două ori pe săptămână, pe parcursul a trei luni.
Reteta delicioasa:
Salata cu kaki cu branza albastra si nuci.
Ingrediente:
- Frunzede rucola
- Andive rosii
- Un kaki
- Seminte de rodie
- Brinza albastra
- Nuci
- Ulei de nuca
Mod de preparare:
Se pune intr-o farfurie frunze de rucola si andive rosii, se feliaza subtire un kaki, se pune deasupra seminte de rodie, niste branza albastra si nuci, totul stropit din belsug cu ulei de nuca.
Be the first to review “Ulei de nuca ”
You must be logged in to post a review.