Ulei de canepa
este un aliment care se obtine prin presarea la rece a semintelor plantei de canepa, Cannabis Sativa (sativa- cultivata).
Cânepa este o plantă erbacee anuală din familia Cannabaceae cu talie înaltă, de 2-3 m, putând creşte până la 5 m în cazuri excepţionale. Are o tulpină neramificată, frunze lanceolate lungi, cu marginea zimţată şi inflorescenţe dense, semicompacte. Frunzele planei sunt păroase, florile masule formează panicule polinifere iar cele femele au culoare verde, iar fructul este o achenă de culoare gri verzuie.
În scop fitoterapeutic se utilizează florile şi tulpinile femele, din care se prepară diverse tincturi, iar din seminţele de cânepă se extrage ulei, cu efecte deosebite asupra sănătăţii şi frumuseţii.
Specificatii:
Uleiul de canepa are consistenta usoara, asemanatoare cu uleiul de migdale, claritate, vascozitate redusa si un miros caracteristic.
El are în compoziţie cei trei acizi graşi esențiali: Omega 9, Omega 6 şi Omega 3 şi este singurul care conține acizii grași Omega 6 şi Omega 3 în raportul magic de 3:1.
Beneficii pentru organism:
- Seminţele de cânepă au un index glicemic mic şi moderează nivelul zahărului din sânge; acizii graşi contribuie la o eficienţă crescută a efectului exercitat de insulină, în vederea introducerii glucozei în celule.
- Acizii graşi existenţi menţin scăzut nivelul colesterolului şi al trigliceridelor, prin accelerarea proceselor metabolice. Tonusul se îmbunătăţeşte, iar în organism grăsimile sunt arse mai repede, neavând timp să se depună pe pereţii arterelor.
- Conţin acid gamma-linolenic (AGL), benefic pentru tratarea simptomelor premenstruale şi ale menopauzei.
- Acizi graşi prezenţi în uleiul de cânepă ajută la oxigenarea şi la hidratarea corectă a pielii
- Acizii graşi esenţiali îmbunătăţesc funcţionarea sistemului imunitar şi reglează flora intestinală, construind astfel o barieră naturală împotriva microbilor şi scăzând timpul de recuperare a organismului după boală.
- Acţiunea sa bronho-dilatatoare de lungă durată face ca uleiul de cânepă să fie util şi în acest tip de afecţiune.
- Atenuează efectele secundare ale chimioterapiei, crescând în mod semnificativ calitatea vieţii bolnavilor de cancer care au urmat acest tip de tratament.
Mod de administrare:
Uleiul se poate administra ca atare, în cantitate de 10-20 ml zilnic sau în salate, cu paste sau orez sau adăugat pe cartofii copți la cuptor.
Este hrănitor, oferind în același timp şi o savoare deosebită preparatelor la care îl adăugăm. Este important ca uleiul de cânepă să nu se încingă, de aceea este bine să fie adăugat direct în farfurie.
Be the first to review “Ulei de canepa”
You must be logged in to post a review.