Tapioca
Tapioca este un amidon alimentar extras din radacina plantei Manioc (cassava). Aceasta planta este originara din nord-estul Brazilei, iar apoi s-a imprastiat in tot continentul Sud-American. Acum este cultivata si in Asia si Africa.
Specificatii:
Tapioca este consumata cu placere in intreaga lume si constituie un element de baza in unele culturi datorita combinatiei unice de carbohidrati, vitamine, minerale si compusi organici. Printre acestia se numara un nivel scazut de grasimi saturate, colesterol si sodiu. Este si o sursa bogata de fibre alimentare si proteine. Mai mult decat atat, tapioca contine o parte din complexul de B-uri, respectiv acid pantotenic, folat si B6, precum si fier, mangan, calciu, cupru si seleniu. Carbohidratii continuti de tapioca acopera 45% din doza zilnica necesara.
Beneficii pentru organism:
- Cresterea in greutate in mod echilibrat. Continutul bogat de carbohidrati inseamna ca poti avea o dieta consistenta si calorica, dar fara adaosul de colesterol nesanatos sau grasimi saturate care sa provoace alte probleme de sanatate.
- Ajuta la o circulatie mai buna. Una dintre cele mai valoroase contributii pe care le aduce tapioca in ceea ce priveste continutul de minerale este fierul. Fierul mareste cantitatea de celule rosii din corp, prevenind anemia si alte afectiuni similare.
- Contine o cantitate semnificativa de vitamine din complexul de B-uri, care sunt direct legate de scaderea sanselor de defecte de tub neural la nou-nascuti.
- Are un continut bogat in fibre alimentare. Fibrele dau masa scaunului, ceea ce contribuie la o tranzitare mai rapida a tractului digestiv, eliminand constipatia, balonarea, durerea intestinala si chiar unele afectiuni mai grave, precum cancerul.
- Procesele din corp, dezvoltarea muschilor, cresterea, vindecarea si alte activitati esentiale pot continua intr-un ritm normal cand tapioca este inclusa in alimentatie.
- Benefic pentru sanatatea oaselor. Este o sursa bogata de vitamina K, calciu si fier, toate jucand un rol important in protejarea si dezvoltarea oaselor.
- Creste nivelul de energie. Are multi carbohidrati, fara colesterolul negativ si grasimile saturate, de aceea sporesc energia si nu te vei mai simti flamand la fel de des (gratie fibrelor)
Retete delicioase:
Budinca de tapioca perle cu fructe
Ingrediente:
- 1 cana de tapioca perle
- 8 cani de apa
- 150 g fulgi de cocos
- zahar brut după gust
- 300g fructe (de sezon, congelate sau uscate)
- optional 1 conserva de ananas bucati
Mod de preparare:
- Se inmoaie tapioca in 1 ceasca de apa rece si se lasa aproximativ 1-2 ore pana ce absoarbe in mare parte lichidul.
- Intr-un vas, preferabil cu fund antiaderent, se pun la foc mic tapioca inmuiata cu restul de apa, timp de 20-25 de minute. Se va fierbe pana cand perlutele devin transparente si in tot acest timp se amesteca, pentru a nu se lipi de fundul vasului, dar, mai ales, pentru a nu se forma cocoloase.
- Se lasa 5 minute la racit, timp in care vom taia fructele in bucatele mici.
- Dupa ce tapioca s-a racorit putin, se adauga zaharul brut, cate putin, amestecand in mod continuu.
- Dupa ce zaharul a fost integrat (iar tapioca este inca fierbinte) se adauga fulgii de cocos si fructele maruntite. Se continua amestecarea, dar usor de aceasta data, in asa fel incat fructele sa se integreze in preparat, dar sa nu se zdrobeasca complet.
- Se toarna tapioca in boluri si se decoreaza cu bucati de fructe.
Be the first to review “Tapioca”
You must be logged in to post a review.