Susan
Susanul este o erbacee anuală care-şi are originea în regiunile tropicale. Creşte şi în zona mediteraneană. Este o planta din familia Pedaliaceae, cu flori de culoare alba, cu nuante de albastru ce se cultiva in India, Birmania si China, in Grecia si sudul Italiei. Semintele de susan vin intr-o gama variata de culori, de la alb la galben, rosu la albastru, violet sau negru, in functie de continutul nutritiv. Astfel, in timp ce susanul alb este utilizat pentru tratamentul lipsei de calciu, cel rosu este utilizat pentru
lipsa de fier, iar din susanul negru se produce cel mai bun ulei utilizat in diferite scopuri
medicinale. Tulpina de susan poate ajunge la 1,5 metri înălţime, fiind păroasă. Frunzele, care acoperă planta de sus şi până jos, sunt dantelate. Susanul are flori galbene.
Beneficii pentru organism :
- calităţile medicinale ale susanului sunt cunoscute încă din Antichitate, acesta fiind benefic în bolile respiratorii, în afecţiuni intestinale ca diareea şi dizenteria, în deranjamente ale ciclului menstrual, în infecţii urinare. Seminţele de susan alină în suferinţe precum hemoroizii, constipaţiile, indigestiile.
- contribuind la o bună digestie, seminţele de susan facilitează, totodată, şi asimilaţia. Se afirmă despre seminţele de susan că ar avea efecte şi în boli grele, cum ar fi neuroparaliziile.
- Cuprul din compoziţia seminţelor de susan are un rol vital în absorbţia fierului, ajutând astfel la prevenirea şi tratarea anemiei.
În plus, el are calităţi antiinflamatorii mai ales la nivelul oaselor şi încheieturilor. Astfel ,pe langa menţinerea densităţii oaselor, cuprul ajută bolnavii cu artrită reumatoidă. - compozitia acestor seminte cu importanta terapeutica este de 5% apa, 50% grasimi, 25% carbohidrati si restul de 20% de proteine. Printre mineralele prezente in semintele de susan enumeram: calciu, fosfor, zinc, seleniu, potasiu, cupru si magneziu si vitaminele: B (B1, B2, B3, B5, B6),vitamina A, vitamina E, zinc, mangan, cupru si triptofan.
- semintele de susan sunt bogate in fibre – lignanii, cunoscute pentru aportul lor la un sistem digestiv sanatos si un colon sanatos. Datorita magneziului si altor elemente nutritive, susanul, si mai ales uleiul de susan, s-a demonstrat ca este eficient in combaterea diabetului.
- magneziul din semintele de susan ajuta de asemenea la scaderea tensiunii arteriale. Mai mult, stimuleaza sanatatea inimii prin prevenirea leziunilor aterosclerotice. Un antioxidant si antiinflamator din semintele de susan, cunoscut sub numele sesamol, ce are proprietati antiaterogene – previne depunerea grasimilor pe artere, imbunatatind astfel sanatatea cardiovasculara.
Be the first to review “Susan negru”
You must be logged in to post a review.