Suc de catina
Denumită ştiinţific Hippophae Rhamnoides, cătina este un arbust fructifer de origine din Asia Centrală, ce poate fi albă, galbenă sau roşie. Arbustul este ramificat şi spinos şi creşte între 2 şi 6 metri în înălţime. Frunzele sunt de culoare verde-cenuşiu, au formă alungită şi îngustă, iar florile sunt mici şi apar înaintea frunzelor. Fructele nu sunt mai mari de 1cm, sunt verzi la început şi, cu cât se coc, capătă culoarea galben-portocalie. Fructul este cel care se foloseşte cel mai mult în industria alimentară, farmacie, silvicultură sau ca plantă ornamentală, dar se obţin diverse preparate şi din frunzele, mugurii şi scoarţa de cătină. Fructele de cătină se pot culege sau cumpăra din pieţe, unde se găsesc de la finalul verii până la începutul iernii.
Specificatii:
Cu un gust specific si cu o culaore orange, sucul de catina conţine vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P şi F, celuloză, carotenoide (beta caroten – în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi, xanthophila), microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.
Beneficii pentru organism:
- Efect vitaminizant. Fructele de cătină conţin aproape toate mineralele şi vitaminele necesare organismului uman. Un pahar de suc de catina cu miere consumat dimineaţa, va asigura porţia de vitamine şi energie pe tot parcursul zilei.
- Efect imunostimultor. Ajută organismul să se menţină sănătos şi puternic şi, la nevoie, să lupte împotriva bolilor. Mai mult, are proprietăţi antibiotice şi combate direct infecţiile bacteriene.
- Efect depurativ. Ajută organismul să elimine toxinele atât din sistemul digestiv cât şi de la nivelul ficatului, contribuind la o mai bună funcţionare a acestora.
- Efect antioxidant. Ajută la neutralizarea radicalilor liberi, a substanţelor toxice preluate din mediu şi previn apariţia celulelor canceroase.
- Efect antiinflamator. Cătina este un bun antiinflamator şi antibacterian nu doar la nivel intern, fiind des utilizată şi în tratarea afecţiunilor pielii, rănilor sau arsurilor.
- Efect cicatrizant. În administrarea externă cătina are un puternic efect cicatrizant, hrăneşte pielea şi o ajută să se refacă. Poate fi folosită cu succes ca înlocuitor al loţiunilor sau cremelor calmante de după expunerea la soare.
- Efect emolient. Sunt multe produse cosmetice în compoziţia cărora regăsim cătina sau uleiul de cătină, în special în cremele pentru picioare, ce înmoaie pielea şi ajută la refacerea stratului afectat.
- Efect citoprotector. Apără celulele organismului de tot ce este toxic şi nociv şi contribuie la menţinerea stării de sănătate a organismului.
Mod de administrare:
Se consuma cate 2-3 linguri de suc, diluate intr-un pahar cu apa plata sau minerala, sau cu suc de mere. In sucul rezultat se poate adauga miere, precum si alte ingrediente care sporesc efectul terapeutic , suc de lamaie, ghimbir sau turmeric.
Be the first to review “Suc de catina”
You must be logged in to post a review.