Sirop de arțar
Arțarul (Acer platanoides), numit și paltin de câmp, este o specie de arbori din familia Aceraceae dupa sistemul Cronquist
Procesul de creare a siropului de arțar începe cu crestarea unui copac pentru a permite sevei sa curgă. Seva de arțar este limpede, aproape fără gust și cu un conținut foarte scăzut de zahăr (circa 2-3%) atunci când este proaspat extrasă. Aceasta este apoi fiartă pentru a se evapora apa și pentru obținerea siropului “concentrat” și implicit mai dulce. Tradiția a fost preluată de la amerindieni. Încă dinainte de 1700, amerindienii aveau o metodă extrem de simplă de a recolta apă de arțar. Primăvara făceau cu o secure o crestătură în trunchiul copacului în care puneau un jgheab. Lichidul din arțar se scurgea de-a lungul unei așchii de lemn spre baza trunchiului, într-un vas. Lichidul colectat era pus la fiert și prin evaporarea apei devenea mai dulce, adică sirop de arțar, iar dacă se continua fierberea, se obținea zahărul de arțar.
Specificații :
100 de ml de sirop de arțar conțin calciu 7%, potasiu 6%, fier 7%, zinc 28%, mangan 165% din doza zilnică recomandată. Manganul este un mineral important în producerea de energie pentru organism, funcționând de asemenea ca un antioxidant. Favorizează funcțiile hepatice și renale, ajutând la fixarea calciului și a vitaminelor. Acesta joaca un rol în sprijinul sănătății bărbaților, participând la producția de hormoni sexuali. Zincul din compoziția siropului de arțar acționează și el ca un antioxidant. Ajută la reducerea progresiei aterosclerosei și îmbunătățește funcția sistemului imunitar. De asemenea, siropul de arțar este plin de fenoli care ajută la menținerea valorilor normale ale glicemiei, fiind asociat cu prevenirea diabetului. Siropul de arțar este benefic și în problemele digestive, diminuează balonarea și gazele intestinale.
2 lingurițe de sirop de arțar (echivalentul a 13 grame de sirop de arțar) au numai 34 calorii. Din aceste două lingurițe obțineți 3.6% din necesarul zilnic de zinc și 22% din doza zilnică recomandată de mangan. Aceste două minerale au o densitate mai mare în siropul de arțar decâ în mierea de albine. Manganul conținut de siropul de arțar este un cofactor esențial într-o serie de enzime importante în producerea de energie și de apărare cu ajutorul antioxidantilor. Zincul furnizat de siropul de arțar este un bun antioxidant dar are și alte funcții care pot reduce progresia aterosclerozei.
Beneficii pentru organism :
- Menţine sănătatea inimii -zincul pe care îl furnizează siropul de arţar, pe lângă acţiunea sa antioxidantă, are şi alte funcţii care pot reduce progresia aterosclerozei. Zincul este necesar pentru funcţionarea adecvată a celulelor endoteliale şi ajută la prevenţia daunelor endoteliale cauzate de oxidarea colesterolului rău LDL şi a altor grăsimi oxidate.
- Siropul de arţar este plin de fenoli – compuşi antioxidanţi din siropul de arţar – care pot ajuta ca diabeticii să îşi menţină nivelul glicemiei la cote normale. Fenolii inhibă enzimele care sunt implicate în conversia carbohidraţilor în zahăr. 22% din doza recomandată zilnic de mangan este conţinut în numai 13 g de sirop de arţar.
- Întăreşte sistemul imunitar. Zincul şi manganul din siropul de artar sunt aliaţi importanţi pentru sănătatea sistemului imunitar.
- Joacă un rol în sprijinul sănătăţii masculine, fiind un catalizator al sintezei acizilor graşi şi colesterolului, participând la producţia de hormoni sexuali, toate acestea susţinând sănătatea sistemului reproducător.
- Contribuie la digestie și arderea grăsimilor. Înlocuirea zahărului cu sirop de arțar reduce balonarea.
- Un studiu al Universităţii Quebec a dezvăluit faptul că siropul de arţar poate fi mai eficient împotriva cancerului cerebral, de prostată şi cel pulmonar,decât broccoli, fructele de pădure, morcovii şi roşiile.
- Ajută la protejarea inimii, controlează diabetul, ajută la vindecarea rănilor, prevenirea cataractelor şi a bolii Alzheimer şi contribuie la ameliorarea simptomelor sindromului oboselii cronice.
Rețete delicioase :
Rețeta clătite americane cu sirop de arțar
Ingredientele pentru rețeta de clătite americane cu sirop de arțar (8 porții): 100g făină, 50g zahăr pudră, o jumătate linguriță scortișoară, un ou, 120 ml lapte, un măr curățat și ras, o jumătate lingură unt 45 g unt moale și două lingurițe de sirop de arțar (numai 34 calorii).
Mod de pregătire a clătitelor americane cu sirop de arțar:
Amestecăm făina, zahărul și scorțișoara și facem o groapă în mijloc. Adăugăm oul și laptele. Cu o lingură de lemn încorporăm ușor, apoi adăugăm mărul. Încălzim untul într-o tigaie de teflon și la foc mic punem cu lingura compoziție. Lăsăm un minut pe o parte, apoi când începe să răsufle, o întoarcem și mai lăsăm jumătate de minut. Dacă spre final compoziția începe să se îngroașe, atunci diluăm cu puțin lapte. Când clătitele sunt gata, pregătim un sos din untul topit cu siropul de arțar la foc mic. Turnăm acest sos peste clatite și servim cu căpșune, banane sau orice alte fructe.
Cocktail cu sirop de arțar
Pentru o portie de limonada ai nevoie de două linguri mari cu suc proaspăt de lămâie sau lime, două linguri de sirop pur de arțar, un praf de piper roșu cayenne și 30 de l de apă, rece sau caldă. Această băutură detoxifiază și ajută la arderea grăsimilor.
Diana –
Foarte gustos si calitativ.