Sirop de agave
Numele agave este de origine greaca si inseamna „nobil’sau „ilustru”. Agavele sunt cunoscute sub mai multe denumiri, printre care agave americane, Lechuguilla, Chlorogalum si Planta Secolului. Siropul de agave poate proveni de la mai multe specii de agave, inclusiv Agave albastru (Agave tequilana) Si Agave Salmiana (Agave salmiana).Din seva speciei Agave americana se produce siropul de agave și tequila. Această plantă este originară din Mexic.
Agave este un gen al monocotiledonatelor. Aceste plante sunt perene și fac parte din subfamilia Agavoideae familia Asparagaceae. Sunt înrudite cu Aloe Vera.
Acest indulcitor din agave este de multe ori numit „nectar”, iar alteori „sirop”.
Specificatii :
Siropul de agave este un indulcitor natural obtinut din agave, cu un indice glicemic mai mic decat al altor indulcitori si cu un mare continut de fructoza. In loc de zahar, puteti adauga sirop de agave in deserturile dvs sau in ceai dar aveti in vedere ca are o putere de indulcire cu 25% mai mare. Are un gust bun si de aceea este preferat de cei care vor sa renunte la zahar dar nu tolereaza gustul indulcitorului natural stevia.
Siropul de agave (sau nectarul) contine aproximativ 90% fructoza, o forma naturala a zaharului ce se gaseste in fructe. Fructoza nu are un impact atat de puternic asupra nivelului de glucoza din sange (glicemiei), asa cum se intampla cu zaharul din trestie de zahar. Mai mult, datorita faptului ca fructoza este mai dulce decat zaharul, avem nevoie de o cantitate mai mica in retete. Datorita faptului ca nu are un indice glicemic foarte mare in comparatie cu alti indulcitori naturali, siropul de agave poate inlocui mierea.
Agavele contin si o forma complexa a fructozei, numita inulina. Un gen de bacterie benefica numita bifidobacterie digera inulina pentru a produce acizi grasi, despre care s-a dovedit ca lupta impotriva cancerului de colon. In agave se mai gasesc sapogenine, cu proprietati antiinflAcest indulcitor din agave este de multe ori numit „nectar”, iar alteori „sirop”. Nu este nicio diferenta intre cele doua.amatorii si anticanceroase.
Beneficii pentru organism:
- în cazul diabetului tip 2, siropul de agave ajută la normalizarea nivelurilor de insulină
- siropul de agave ține la distanță și anumite tipuri de cancer
- spre deosebire de competitorii reprezentați de zahărul alb sau miere, nectarul de agave are un conținut mare de calciu, ceea ce înseamnă că îmbunătățește simțitor absorbția în oase și contribuie la scutul împotriva osteoporozei
- siropul de agave conține saponina – un antiinflamator și un antibacterian
- inulina din agave este un tip de fibră care are o serie de beneficii asupra sănătății , fiind și aceasta bună pentru cei care doresc să slăbească, datorită abilității de a crește senzația de sațietate și a celei de reducere a apetitului
- ajută la reglarea nivelului de colesterol, reduce riscul anumitor tipuri de cancer și crește gradul de absorbție al nutrienților, izoflavonelor, calciului și magneziului ( protejând totodată împotriva osteoporozei)
- siropul organic de agave este destul de blând, nu este procesat chimic și nu are aditivi care să afecteze sănătatea
- conține fibre benefice și nutrienți precum fier, vitaminele B și C
- este îndulcitorul cu cel mai mic indice glicemic și o alternativă mult mai bună la orice tip de zahăr.
Se foloseste in : deserturi santoase, precum si orice bautura, poate fi folosit chiar si in cafea deoarece nu ii schimba gustul, avand o aroma fina.
Maria –
Chiar multumesc magazinului si ma bucur ca s-a deschis in Chisinau asa ceva ca deja pe rafturi in marketuri numai porcarii e vind nu mai gasesti nimic natural…Multumesc biomed ca ne ofera o astfel de posibilitate de a ne alimenta sanatos! Apropo,au multe chestii diferite si interesante,va recomant!