Seminte de cânepă
Cânepa (Cannabis sativa ssp. Sativa) este o subspecie a speciei Cannabis sativa, specie care face parte din genul Cannabis, familia Cannabaceae. Cânepa cultivată este o plantă anuală, originară din India.
Cultivarea cânepii reprezintă una dintre cele mai vechi ramuri ale industriei umane şi cea mai veche direct atestată.
Astfel, cânepa a fost şi este utilizată în diverse domenii precum producţia hârtiei, industria textilă, în construcţii, dar intră şi în compoziţia a numeroase produse de îngrijire persoanlă, este folosită ca supliment nutriţional, în alimentaţie, în medicină şi la producerea uleiului esenţial, cu efecte miraculoase asupra pielii şi părului .
Specificații :
Având un gust similar cu seminţele de pin şi de floarea soarelui, seminţele de cânepă pot fi folosite în orice reţetă. În ceea ce priveşte conţinutul nutritiv, sămânţa de cânepă decorticată conţine în principiu 30% proteine, 42% grăsime şi 15% carbohidrați. Aceasta joacă un rol important pentru organism deoarece este uşor de digerat şi stimulează producerea de anticorpi care întăresc sistemul imunitar şi ne feresc de efectele nocive ale radicalilor liberi.
Proteina din cânepă conţine toţi cei 21 de aminoacizi cunoscuţi, inclusiv cei 8 aminoacizi esenţiali pe care organismul uman adult nu îi poate produce.
Beneficii pentru organism :
- Sunt indicate în alimentația viitoarelor mămici pentru că acizii grași esențiali sunt necesari dezvoltării armonioase a copilului.
- Semințele de cânepă sunt o binecuvantare pentru adepții unui regim vegetarian, întrucât se numără printre puținele alimente care furnizează cantitatea optimă de proteine (6 grame pentru fiecare lingură), conținând toți cei 9 aminoacizi esențiali, printre care și ” faimoasele ” grăsimi Omega-3 și Omega-6, pe care corpul le poate prelua doar din alimente.
- Reduce riscul de infarct, nivelul de colesterol rau (LDL) și predispoziția de a suferi ateroscleroză.
- Ideale în alimentația diabeticilor deoarece au un indice glicemic scăzut .
- Combat artrita reumatoidă. Omega 3 ajută la producerea substanțelor antiiflamatoare care acționează asemeni hormonilor.
- Îmbunătățesc tranzitul intestinal atunci fibrele pe care le conțin semințele de cânepă vor optimiza confortul și sănătatea ta.
- Îmbunătățesc randamentul cerebral, în special funcționarea memoriei. Cercetările de specialitate au arătat că acizii omega-6 și omega-3 din cânepă (semințe sau ulei) pot întârzia sau atenua efectele neurologice ale bolilor precum Alzheimer sau Parkinson.
- Fac minuni pentru pielea, constituenții săi hrănind celulele și ajutându-le să se regenereze. Extractul de cânepă este folosit și în tratarea unor afecțiuni precum eczema sau psoriazisul
- Grasimile benefice din canepa ajuta la reducerea colesterolului si previn depunerea grasimilor pe artere.
- Canepa imbunatateste memoria si previne boli precum Alzheimer sau Parkinson.
- Uleiul de canepa este deseori folosit in produse cosmetice precum sapunuri, lotiuni de piele sau balsamuri. Acesta ajuta refacerea pielii si poate vindeca boli dermatologice precum eczemele, iritatiile, psoriazisul si dermatitele.
- Canepa inhiba pofta de mancare si te va face sa te simti satul mai mult timp. Adauga 4 linguri de seminte de canepa in smoothie-ul sau cerealele de la micul dejun si iti vei reduce pofta de mancare de pe parcursul zilei.
- Canepa este foarte bogata in fibre si astfel iti va curata tractul digestiv si il va mentine sanatos.
- Canepa reduce riscul de cancer de san, colon sau prostata, deoarece este bogata in antioxidanti si steroli.
- Semintele de canepa sunt esentiale pentru diabetici, deoarece au proprietatea de a reduce nivelul de zahar din sange.
- Semintele de canepa sunt foarte bogate in proteine, fiind ideale pentru vegetarieni
Reteta delicioasă :
- 4 cani de ciuperci champignons, marunite
- 5 Linguri de seminte de canepa
- o legatura de marar, maruntit
- o ceapa, maruntita
- 2 lingurite de cimbru uscat
- 2 Linguri in macinat + 3 Linguri apa
- 4 Linguri fulgi de drojdie inactiva
- 3-4 Linguri de pudra proteica de canepa (Adauga doar 3 linguri la inceput. Daca amestecul este inca prea umed, mai adauga cate o lingura pana ajunge la consistenta optima si se pot asambla usor chiftelutele.)
- 4 Linguri vin alb (optional)
- 3 Linguri de ulei (pentru prajit/copt) + 1 Lingura de ulei pentru sotat sare si piper, dupa gust
- Amesteca inul macinat cu apa si lasa-le intr-un bol mic pana se ingroasa – aprox. 5 minute.
- Incinge o lingura de ulei intr-o tigaie mai mare. Adauga ceapa si caleste-o.
- Adauga ciupercile maruntite, cimbrul uscat, vinul alb, sare si piper. Soteaza-le 10 minute si acopera-le cu un capac.
- Da tigaia la o parte de pe foc.
- Adauga ouale batute sau inul + drojdia inactiva si amesteca bine.
- Adauga marar maruntit, seminte de canepa si pudra proteica de canepa. Adauga doar 3 linguri la inceput. Daca amestecul este inca prea umed, mai adauga cate o lingura pana ajunge la consistenta optima si se pot asambla usor chiftelutele.
- Sunt doua metode de a prepara chiftelutele de ciuperci. 1. Prin prajire usoara in f. putin ulei sau 2. Prin coacere. Coace-le la 200C pentru 20-25 de minute si intoarce-le pe partea cealalta dupa 15 minute.
Be the first to review “Seminte de canepa”
You must be logged in to post a review.