Scortisoara Ceylon
Scorţişoara este un condiment ce provine din scoarţa unui arbust numit Cinnamomum ce creste in India şi Asia de sud-est, fiind comercializata sub formă de baton, măcinată sau ca ulei esenţial.
Specificatii:
Un condiment puternic, cu un gust usor astringent, dar dulceag, scortisoara contine carbohidrati, proteine, grasimi si fibre, vitamine precum A si C, tiamina, niacina, riboflavin. Este o excelenta sursa de mangan, continand si fier, sodiu, potasiu, calciu si fosfor. In plus, contine un puternic antioxidant numit glutation.
Beneficii pentru organism:
- Are un conţinut bogat de antioxidanţi, cum ar fi polifenolii.Antioxidanţii protejează corpul de acţiunea radicalilor liberi, de stresul oxidativ al acestora.
- Are proprietăţi antiinflamatoare.Antioxidanţii din compoziţia ei au o puternică activitate antiinflamatoare.
- Reduce riscul de boli de inimă. Reduce nivelul colesterolului total, al colesterolului LDL si al trigliceridelor, in timp ce colesterolul HDL (considerat “bun”) ramane stabil.
- Poate sa imbunatateasca sensibilitatea la insulina. Poate reduce dramatic rezistenţa la insulină, ajutând acest hormon extrem de important să îşi facă datoria. Ajutând astfel insulina să îşi îndeplinească funcţia, scorţişoara poate reduce cantitatea de glucoză din sânge.
- Are un puternic efect anti-diabet. Scade cantitatea de glucoză care pătrunde în fluxul sangvin după o masă. Reuşeşte să facă asta prin interacţiunea cu numeroase enzime digestive, care încetinesc descompunerea carbohidratilo în tractul digestive.
- Ajută în lupta contra infectiilor bacteriene şi infecţiilor fungice. Tratează eficient infecţiile tractului respirator cauzate de fungi. De asemenea, poate să inhibe dezvoltarea anumitor bacterii.
- Elimina respiratia urit mirositoare.Ajuta la prevenirea distrugerii dinţilor şi poate să reducă respiraţia urât mirositoare.
- Aromaterapie. Chinezii foloseau scortisoara pentru imbunatatirea starii de spirit, imbunatatirea memoriei si cresterea capacitatii de atentie.
Se folosete in: turta dulce, in deserturile cu fructe, parfumeaza placut ciocolata si inghetatele, prajiturile cu orez, de neînlocuit în orezul cu lapte, ştrudelul cu mere, jambonul fript pe jar sau la prepararea cockteil-ului Sangria, carnea de prepelita, fripturi de caprioara, de porc sau de pui de mistret.
Reteta delicoasa:
Muffins cu mere si scortisoara
Ingrediente:
- 3 oua
- 2 mere golden/mere ionatane + 2 linguri faina
- 9 linguri faina (200 g)
- 9 linguri zahar (150 g)
- 9 linguri iaurt natural (180 g)
- 9 linguri ulei (50 g)
- 1 plic de praf de copt
- 1 lingurita scortisoara
- 1 varf cutit sare
- 1 lime (coaja rasa)
Mod de preparare:
- Se sparg ouale intr-un vas si se bat cu telul pana cand se omogenizeaza si se deschid putin la culoare (cca 2 minute).
- Se adauga faina amestecata cu praful de copt si cernuta si se amesteca. Se adauga zaharul, iaurtul, uleiul, sarea, coaja rasa de lime si scortisoara si se amesteca pana se obtine un aluat omogen, nu mai mult.
- Se curata merele, se taie in cubulete mici si se pudreaza cu cele 2 linguri de faina.
- Se incorporeaza, in aluatul obtinut, merele golden sau ionatane, curatate si taiate in cubulete. Consistenta finala a aluatului de muffinseste mai lichida, deci nu se mai adauga faina.
- Se umple pe trei sferturi formele de muffins tapetate cu hartiute pentru muffins. Se coace muffins cu mere in cuptorul preincalzit la 180°C, pentru cca 20 minute.
Be the first to review “Scortisoara pulbere Ceylon”
You must be logged in to post a review.