Ce este Quinoa?
Quinoa (Chenopodium quinoa), cu toate ca este tratata ca o cereala, fiind preparata la fel ca orezul sau orzul, aceasta se inrudeste cu plante verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elvetiana .Originara din Amerca de Sud, regiunea Anzilor – Ecuador , Bolivia , Columbia și Peru , unde a fost cultivata pentru consumul uman in urma cu 3.000-4.000 de ani , dovezile arheologice indicand existenta variantei salbatice cu 5200-7000 de ani in urma. A fost adusa in Europa de colonistii spanioli.
Specificatii:
Quinoa este un aliment cu proprietati deosebit de benefice, foarte promovat de nutritionisti. Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite a ales quinoa “Alimentul Anului 2013″.. Quinoa este unul dintre cele mai nutritive alimente cunoscute la ora actuala si se gaseste sub forma de seminte, faina, paste, lapte si fulgi
Pe langa proteine sale unice, quinoa contine, de asemenea, amidon, zaharuri, ulei (continut ridicat în acid linoleic esenţial), fibre, minerale, si vitamine. Boabele de quinoa sunt bogate in vitaminele A, C, D, E, K si vitamine din grupa B-urilor. De asemenea, sant o sursa buna de fier, calciu, crom, cupru, fluor, iod, magneziu, potasiu, seleniu, zinc. Datorita vitaminelor si mineralelor, quinoa stimuleaza sistemul imunitar.
Multe dintre cerealele pentru bebelusi contin quinoa si asta pentru ca quinoa are atatea proprietati nutritive! Desi este considerata o cereala, quinoa este de fapt o ruda a legumelor cu frunze verzi precum spanacul, sfecla mangold sau chardul elvetian. Semintele de quinoa sunt de marimea si aspectul meiului si provine din regiunea Anzilor si America de Sud. Quinoa arată şi se prepară asemanator orezului doar ca fierbe mult mai repede. Contine proteine de cea mai buna calitate si foarte mult calciu (chiar mai uşor asimilabil decat cel din lapte).
Beneficiile pentru organism:
- Semintele de quinoa contin fibre, importante pentru accelerarea tranzitului intestinal. Un tranzit intestinal normal este esential pentru a ne mentine greutatea sub control
- Contine vitamine de tip A, C, D, E, K, vitamine de tip B, dar si calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, potasiu, seleniu, zinc, fosfor. Acesti nutrienti energizeaza organismul si intaresc sistemul imunitar.
- Contine flavonoide, niste antioxidanti care au proprietati anti-inflamatorii, anti-virale, anti-cancer si anti-depresie
- Are un indice glicemic scazut, calitate extrem de importanta cand vine vorba de mentinerea nivelului de glucoza din sange in limite normale
- Contribuie la prevenirea obezitatii, instalarea diabetului de tip 2 si a bolilor cardiovasculare
- Boabele de quinoa sunt o sursa bogata de proteine care furnizeaza organismului toti cei 9 aminoacizi esentiali
- Consumata de catre mamici, quinoa contribuie la imbunatirea calitatii laptelui matern
- Copiii pot consuma aceasta cereala intrucat ajuta la dezvoltarea corecta a dintilor si oaselor
- Este bogata in vitamina B9, care intarzie imbatranirea creierului
Cand pot introduce Quinoa in alimentatia copilului meu?
Quinoa poate fi introdusa in alimentatia bebelusilor de la vârsta de 8 luni, deşi multi copii tolereaza acest alimente si inainte de 8 luni. Ca si in alte cazuri, trebuie să vă consultaţi întotdeauna medicul pediatru atunci când introduceti alimente solide pentru bebelusul dvs. Cum gatim quinoa pentru bebelusi? Sunt cateva voci care spun ca quinoa trebuie clatita inainte pentru ca altfel poate avea un gust amar. Nu este cazul si cu quinoa cumparata din comert dar este oricum, recomandabil sa clatiti inainte pentru a indeparta orice urma de praf. Quinoa va fi fiarta pana “infloreste” si devine foarte moale (circa 15 minute dar depinde si de tipul de quinia achizitionat). Avand in vedere ca de la 8 luni copilul poate manca si bucatele, quinoa nu va mai fi data prin blender pentru ca nu ridica nici un fel de probleme pentru inghitirea in siguranta. Cumparati quinoa fara gluten si astfel va asigurati ca nu aveti nici un fel de probleme alergene. Quinoa nu ridica nici un fel de probleme de digestie.
Retete delicioase:
Quinoa se potriveşte atât în preparatele dulci, cât şi în cele sărate. Se poate folosi cu succes ca înlocuitor pentru terci sau paste şi se poate adăuga în supe, legume, sosuri şi produse de patiserie.
Înainte de a fi gătite, boabele de quinoa trebuie spălate sub un jet de apă. Se găteşte la fel ca orezul, timp de 10 -15 minute. Când sunt gata, se umflă şi devin transparente.
Cum gatim quinoa?
Simplu! Așa cum gătim orezul, numai ca îl înlocuim cu quinoa. Gatiti asadar reteta dvs preferata de pilaf cu quinoa sau puneti quinoa in supe. Quinoa este excelenta si in tocanite, retete chinezesti sau salate. Nu uitati ca isi mareste volumul de 2-3 ori (alta asemanare cu orezul)
Be the first to review “Quinoa”
You must be logged in to post a review.