Maca
este radacina unei plante care creste in Peru, Bolivia, Paraguay si Argentina. Este extrem de rezistenta, maca putand rezista la altitudini mari si la temperaturi foarte joase, conditii in care putine plante pot supravietui. Aceasta este planta cultivata la cea mai mare altitudine din lume, crescand si la 4100 de metri inaltime. Radacina depoziteaza o multime de nutrienti, iar atunci cand este scoasa din pamant, vine intr-o varietate mare de culori. Culorile radacinii variaza de la galben crem sau roz deschis pana la mov sau negru. Radacina de maca poate fi comparata ca si aspect cu o ridiche mai mare, iar gustul ei este picant, dulce si cu o aroma asemanatoare melasei.
Specificații :
Maca este o sursa de tiamina (B1), riboflavina (B2), vitamina B6, calciu si fier care contribuie la mentinerea energiei metabolismului. Contine, de asemenea, zinc care ajuta la fertilitate si reproducere, precum si la mentinerea unui nivel normal de testosteron in sange. Pe langa acestea, riboflavina si zincul contribuie la reglarea activitatii hormonale si ajuta la reducerea oboselii si a extenuarii.
Tiamina contribuie la randamentul energetic normal al metabolismului, la funcționarea normală a sistemului nervos, la funcționarea normală a inimii si a psihicului.
Riboflavina contribuie la randamentul energetic normal al metabolismului, la mentinerea normala a numarului de globule rosii in organism, la mentinerea aspectului normal al pileii si a unei vederi normale, contribuie la asimilarea normala a fierului, protejeaza celulele de stresul oxidativ si ajuta la reducerea oboselii.
Vitamina B6 contribuie la sinteza normala a cisteinei, la randamentul energetic normal al metabolismului, la functionarea normala a sistemului nervos, la formarea celulelor rosii in sange, la reducerea oboselii si la reglarea activitatii hormonale din organism.
Calciul contribuie la: coagularea normala a sangelui, un metabolism energetic normal, functionarea normala a muschilor, a neurotransmitatorilor si a enzimelor digestive. Are un rol important in procesul de diviziune celulara si specializare, este necesar mentinerii sanatatii oaselor si sanatatii dintilor.
Fierul contribuie la mentinerea functiei cognitive normale, un metabolism energetic normal, formarea normala a celulelor rosii si a hemoglobinei, transportul normal al oxigenului in sange, functionarea normala a sistemului imunitar, reducerea starilor de oboseala si epuizare si are un rol important in procesul de diviziune celulara.
Maca are foarte multe proprietati, motiv pentru care este atat de apreciata. Printre proprietatile pe care le are enumeram: proprietati fungistatice, bacteriostatice, anticarcinogene, antioxidante, imbunatateste nivelul energetic general, rezistenta la stres, memoria si invatarea, ajuta la mentinerea dintilor sanatosi si asigura rezistenta oaselor.
Beneficii pentru organism :
- Contribuie la menținerea funcției cognitive normale, un metabolism energetic normal, formarea normală a celulelor roșii și a hemoglobinei, transportul normal al oxigenului în sânge, funcționarea normală a sistemului imunitar, reducerea stărilor de oboseală și epuizare și are un rol important în procesul de diviziune celulară.
- Maca are o reputație de secole cu privire la efectul său asupra libidoului. Încărcată cu minerale precum zinc, iod și acizi grași esențiali, maca echilibreaza hormonii sexuali și îmbunătățeșe starea generală. De asemenea, maca este renumită și pentru capacitatea sa de îmbunătățire a funcției erecțiile masculine, drept pentru care este cunoscută și sub numele de “viagra naturală”.
- Maca echilibrează nivelul hormonal din organism și stimulează glanda pituitară, ceea ce o face sa acționeze ca un tonic pentru sistemul hormonal. Glanda pituitară controlează și susține activitatea tuturor glandelor endocrine, astfel că atunci când aceasta funcționează normal, întreg sistemul endocrin este în echilibru. Aceasta glandă este, de asemenea, responsabilă de secreția de testosteron la bărbați și de estrogen și progesteron la femei.
- menținerea densității osoase este o problemă comună în rândul femeilor, odată cu înaintarea în vârstă. Studiile efectuate referitor la ameliorarea simptomelor din timpul menopauzei, s-a descoperit că rădăcina de maca este asociată ți cu creșterea densității osoase. Maca favorizează și asimilarea calciului în oase, prevenind astfel apariția osteoporozei.
- studiile sprijină utilizarea rădăcinii ca un amplificator a fertilității, în special în rândul femeilor, deoarece crește activitatea glandei pituitare.
- Maca poate fi utilizată și ca leac pentru îmbunătățirea memoriei. Consumul acestei plante mărește capacitatea de rezistența în fața problemelor fizice și mentale.
- rădăcina de maca are și un rol important în îmbunătățirea funcțiilor metabolice ale organismului, contribuind la eliberarea energiei necesară activității trupului și la accelerarea procesului de creștere și dezvoltare.
- în compoziția acestei rădăcini intră numeroase minerale, vitamine, 18 aminoacizi ( inclusiv 8 din cei 9 aminoacizi esențiali ) și steroli, cunoscuți pentru capacitatea lor de a reduce absorbția intestinală a colesterolului.
Mod de administrare :
Se poate adăuga la shake-urile zilnice sau luată ca supliment. Se administrează câte 3 comprimate de 3 ori pe zi înainte de mese cu mult lichid (apă), sau 5 g de pulbere pe zi. În perioada administrării se consumă cât mai multe lichide. Aceste produse sunt suplimente alimentare. Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat şi echilibrat. Informațiile prezentate pe acest site au scop educativ și nu trebuie folosite pentru a preveni, diagnostica, trata sau vindeca vreo boala. Ele sunt oferite pentru a îndruma consumatorul, nu substituie sfatul medicului și/sau al altui specialist.
Rețete delicioase :
Ingrediente :
- 1 lingură maca
- 2 banane
- 5-6 curmale uscate
- unt de arahide
- 300-400 ml apă
Mod de preparare :
Se mixează în blender, se consumă proaspăt.
Liuba –
de cind consum maca nu mai sunt asa nervoasa sau stresata dorm foarte bine noaptea si durerile menstruale sau diminuat. Am sa mai cumpar si o sa mai incerc si altceva.
Constantin –
Un aliment foarte sanatos, imi place.