Fasole Mung
Fasolea Mung este de origine din Asia, preponderent China, India, și Japonia. În China, proprietățile fasolei Mung sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, aceasta fiind recomandată pentru prevenirea anumitor boli. Fasolea Mung este considerată “una dintre cele mai hrănitoare plante”, iar în medicina chineză antică era folosită pentru prepararea diferitelor tratamente. Fasolea mung este mai puțin cunoscută în occident, însă face parte din alimentația Ayurvedica din India de mii de ani. Fasolea Mung este considerată “una dintre cele mai apreciate alimente” în aceasta practică străveche a Indiei, o practică medicală tradițională ce datează înca din jurul anilor 1.500 Î.C.
Specificații:
Fasolea Mung conține o gamă completă de vitamine și săruri minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier, zinc, cupru, fosfor, și sodiu) precum și o cantitate mare de proteine (până la 20%). Asemănătoare boabelor de mazăre, dar având o formă ovală, fasolea Mung are învelișul verde intens și miezul gălbui. Este mult mai dulce, fierbe mai ușor și este mai săracă în oligozaharide, substanțe complexe responsabile de apariția simptomelor de flatulență la celelalte soiuri de fasole. Este bogată în proteine vegetale, aminoacizi esențiali și enzime care ajută digestia
Beneficii pentru organism:
- un studiu din 2011 publicat în Revista de toxicologie umană și experimentalăarată că fasolea mung acționează foarte eficient pentru inhibarea efectului oxidativ al colesterolului “rău” LDL. Fasolea mung are abilitatea de a regla nivelul de colesterol pentru că antioxidanții pe care-i conține ucid radicalii liberi, vindecă vasele de sânge deteriorate și reduc inflamația
- nivelul ridicat de aminoacizi, oligozaharide și polifenoli, din fasolea mung este considerat ca fiind motivul pentru care aceasta are efectul antioxidant ce poate combate dezvoltarea cancerului. În studii clinice, fasolea mung manifestă activitate antitumorală și poate proteja ADN-ul de deteriorare și celulele de mutații canceroase
- fasolea mung este bogată în vitamina K, având în vedere că o porție de o ceașcă de germeni conține 43 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Organismul păstrează vitamina K în ficat și în țesutul gras, însă este necesară realimentarea prin alimentație, mai ales dacă suferiți de vreo boală a ficatului, vezicii urinare, de boală celiacă sau dacă luați medicamente ce subțiază sângele. Această vitamină ajută la menținerea sănătății oaselor și ajută sângele să se coaguleze normal
- consumul de fasole mung furnizează fitonutrienți considerați antimicrobieni și antiinflamatorii, pe care îi ajută să stimuleze imunitatea și să combată bacterii, viruși, răceli, iritații, și multe altele. Fasolea mung contribuie la sănătatea florei intestinale, ceea ce duce, la rândul său, la o mai bună absorbție a nutrienților și la protecție imunitară
- cercetătorii au observat că o singură masă de fasole Mung bogată în fibre produce o creștere dublă a hormonului de sațietate numit colecistokinina în comparație cu alte feluri de mâncare ce nu conțineau fasole Mung. Astfel, consumul de fasole mung favorizează pierderea în greutate și scăderea cantității de alimente consummate
Be the first to review “Fasole Mung”
You must be logged in to post a review.