Făina de porumb
Porumbul din care se face celebra mămăligă este încărcat cu multiple vitamine – A, B, C şi E, dar şi minerale – potasiu, magneziu şi fier. Cel mai impresionant fapt nutriţional al porumbului este că acesta conţine în proporţie de 85% acizi graşi nesaturaţi şi o sumedenie de fibre.
Folosit ca medicament, mămăliga administrată intern sau extern are efecte detoxifiante, antiinflamatoare, calmante, hepatice şi digestive.
Beneficii :
- Detoxifică ficatul şi rinichii. Boabele de porumb conţine substanţe cu efecte detoxifiante remarcabile, care ajută ficatul la eliminarea toxinelor şi la menţinerea acestuia sănătos faţă de ciroză, insuficienţă hepatică sau alte boli de ficat. Terciul de mălai poate reduce cu 20% riscul de afecţiuni ale celulei hepatice. Mămăliga creşte secreţia şi evacuarea bilei. Este recomandată pentru dieta celor bolnavi de colecisitică, dischinezie biliară sau dispepsie.
- Protejează stomacul, intestinele şi fierea. Consumul de mămăligă ne aduce beneficii importante intestinelor, datorită acizilor graşi de tip palmitic şi arahidic cu rol protector din rădăcina porumbului. Lucrul cel mai uimitor este că aceşti acizi se absorb foarte repede în intestin, fără să sufere „vătămări” chimice.
- Cei bolnavi de gastrită hiperacidă sau ulcer, pot consuma mămăligă caldă în loc de pâine, datorită efectelor calmante şi de reducere a acidităţii stomacului.
- Atunci când este consumată moale, mămăliga poate ajuta în curele de slăbire, deoarece conţine foarte multe fibre şi aproape un sfert din caloriile pe care le are pâinea. Persoanele care suferă de obezitate pot constata că terciul de porumb dă rapid senzaţia de saţietate. Mămăliga este un leac minunat pentru simptomele de oboseală, somnolenţă, surmenaj mental şi creştere în greutate cauzate de hipotiroidism.
- Mămăliga ne face longevivi. Cercetătorii au descoperită că mămăliga are marele dar de a reduce incidenţa bolilor endocrinologice cu cel puţin 50%, de a preveni bolile psihice şi de a creşte durata de viaţă.
- Mămăliga este de asemenea recomandată diabeticilor deoarece poate regla nivelul de zahăr din sânge.
- În ceea ce priveşte bolile de inimă, prin efectul de scădere a colestrolului, mămăliga scade riscul de ateroscleroză şi de infarct cardiac.
Be the first to review “Faina porumb (fara gluten) BIO”
You must be logged in to post a review.