Faina de migdale
Prunus dulcis sau Migdalul, este un pom fructifer din familia Rosaceae. Se crede că migdalul este cultivat de 4000 de ani și totuși originea exactă a acestuia nu este cunoscută. Unele surse spun că ar proveni din China și Orientul Mijlociu. Alții spun că își are originea în Nordul Africii și Asia de Vest. Există și o poveste care spune că exploratorii din antichitate aveau în bagajul cu alimente și migdale în lungul Drum al Mătăsii ce lega China de zona Mediteraneană astfel că ea a fost aclimatizată repede și în Europa. Migdalele erau un ingredient de preţ în pâinea faraonilor egipteni și au fost folosite din antichitate pentru loțiuni. Mai târziu, în secolul al 18-lea, călugării franciscani aduc migdalul și în America unde se adaptează foarte bine în zona caldă a Californiei. Fulgii de migdale sunt migdale decojite taiate felii.
Specificații :
În migdale sunt prezente o mulțime de minerale printre care calciu, magneziu, potasiu, fier si zinc. Calciul, fiind constituentul mineral principal din organismul nostru, este necesar în tonifierea mușchilor și oaselor, precum și în prevenirea bolilor, cum este, de exemplu, osteoporoza. Un consum sănătos, zilnic de migdale ajută la satisfacerea necesarului zilnic de magneziu (300 mg la femeile tinere și 350 mg la barbatii tineri).
Beneficii :
- Conținutul ridicat în acid oleic din migdale ajută în lupta împotriva bolilor coronariene. Acidul oleic, un acid gras nesaturat, reduce tensiunea arterială.
- Migdalele conțin antioxidanți care elimină radicalii liberi nocivi din piele și de la nivelul membranelor mucoase.
- Migdalele sunt bogate în vitamina E care acționează ca un antioxidant liposolubil. Vitamina E din migdale este prezentă sub formă de alfa-tocoferol. 100 grame de migdale conțin 25 de grame de vitamina E.
- Migdalele conțin grăsimi nesaturate care nu au colesterol. De asemenea, ajută la reducerea nivelului de colesterol LDL și, prin urmare, ajută la diminuarea numărului cazurilor de boli de inimă.
- Migdalele sunt bogate în acid folic și, prin urmare, benefice pentru femeile gravide, deoarece previn riscul de malformații congenitale la copii. Acidul folic reduce, de asemenea, incidența cancerului de col uterin.
- Migdalele sunt o sursă de fitochimicale (substanțe chimice obținute din plante) care contribuie la ținerea la distanță a cancerului și problemelor cardiace. Fitochimicalele reduc riscul de cancer dar și multe alte boli cronice.
- Îmbunătățesc funcționarea creierului cu ajutorul riboflavinei și L-carnitinei care stimulează activitatea cerebrală și astfel reduc riscul apariției bolii Alzheimer.
- Îmbunătățesc digestia. Fibrele care fac parte din compoziția migdalelor susțin sănătatea colonului și scad riscul dezvoltării hemoroizilor și a altor boli intestinale.
- Previn apariția calculilor biliari. Doar 28 g de migdale în fiecare săptămână înseamnă un risc de 25% mai mic de a dezvolta această afecțiune.
Reteta delicoasa :
Macarons:
Ingrediente:
- 3 albusuri (ar trebui lasate cateva ore in afara frigiderului)
- 100 g faina de migdale (sau poti macina migdalele pentru a obtine pudra)
- 20 g zahar tos
- 180 g zahar pudra
Mod de preparare macarons:
Se bat albusurile cam 2-3 minute, pana capata consistenta. Se adauga zaharul tos si se mixeaza totul timp de 10 minute pana se obtine bezeaua. Separat, se amesteca faina de migdale cu zaharul pudra si se trece prin sita de 2-3 ori, iar apoi se adauga bezeaua treptat. Totul se amesteca acum usor, de jos in sus, cu paleta. Consistenta ar trebui sa fie una cremoasa si ferma.
Se pregateste o tava tapetata cu hartie de copt, iar cu un sac à poche cu varf rotund se formeaza macarons, cu un diametru de 3,5-4 cm. Se incalzeste cuptorul cam la 150 de grade (in functie de cuptor) si se lasa la copt cam 15 minute. Se verifica daca se dezlipesc usor de pe hartie, fara sa lase semne – asta inseamna ca sunt gata.
Pentru crema cu care se va umple macaronul se poate alege orice fel, in functie de preferinte. Iata o reteta propusa:
Ganache de ciocolata:
- 120 g ciocolata neagra
- ½ cana smantana lichida sau frisca
- 1 lingura unt
Mod de preparare:
Ciocolata se rupe in bucati si se pune la topit pe bain-marie impreuna cu untul. Se amesteca pana se topeste, iar dupa, se lasa la racit. Se adauga smantana lichida sau frisca, amestecand usor, pentru a ramane cremoasa compozitia.
In final, se lipesc cate doi macarons cu crema rece.
Pofta buna!
Be the first to review “Faina de migdale”
You must be logged in to post a review.