Caju crud
Caju (nucile Anacardium) – a fost menționat și descris pentru prima dată de francezul André Thevet în 1558. Caju este un pom mereu verde, ce poate atinge o înălțime de 15 metri, iar nucile caju fac parte din grupa fructelor uscate, fiind asemănătoare și la culoare, și la formă cu boabele de fasole. În ceea ce privește orginea, pomul caju a fost adus de către portughezi în secolul 16 din Brazilia în Africa și India. Mai târziu au ajuns desigur să fie cunoscute și consumate și în Europa. De aceea nucile caju sunt considerate fructe, fiind foarte folosite în Brazilia.
Specificații:
Gustul sau foarte placut dar si calitatile sale de a inlocui cu succes smantana, si alte produse lactate, au adus caju in atentia vegetarienilor dar si a celor care doresc putina varietate si vor sa incerce ceva nou si delicios. Ele sunt mai dulci şi cremoase decât nucile şi migdalele, sunt la fel de bogate în grăsimi bune şi aduc o mulţime de beneficii pentru sănătate.
Nucile caju sunt bogate în proteine, fibre, minerale, magneziu, cupru, fier, potasiu, zinc si vitaminele B si E.
Beneficii pentru organism:
- Previne cancerul. Alimentatia cu caju reduce riscul cancerului de colon. Continutul lor ridicat de cupru, fitochimicale si antioxidanti confera proprietati de lupta impotriva radicalilor liberi.
- Ajuta la sanatatea inimii. Au un continut mai scazut de grasimi decat alte nuci si majoritatea sunt sub forma acidului oleic, grasimi mononesaturate care se gasesc si in uleiul de masline si care sunt foarte benefice pentru o inima sanatoasa
- Ajuta lasanatatea parului si a pielii. Este bogat in mineralul cupru, un component esential al multor enzime, joaca un rol important intr-o pleiada de procese chimice din organism.
- Ajuta la sanatatea oaselor. Este indeosebi bogat in magneziu. Cuprul din caju este vital pentru enzimele care sunt implicate in combinarea colagenului si elastinului, dand substanta si flexibilitate oaselor si incheieturilor.
- Ajuta la pierderea in greutate. Oamenii care mananca de doua ori pe saptamana nuci, au sanse mai mici de a se ingrasa decat cei care consuma nuci mai rar.
- Benefice pentru vedere – nucile caju contin luteina si zeaxantina, care actioneaza precum un antioxidant atunci cand sunt consumate in mod regulat. Acesti compusi protejeaza vederea si scad riscul de cataracta.
- Reduc riscul de anemie – nucile caju rerezinta o sursa excelenta de fier, care are un rol important in oxigenarea organismului. Deficitul de fier poate cauza oboseala, anemie si poate mari riscul de infectie.
Mod de administrare:
Nucile de caju crud în combinație cu fructele uscate ( caise, curmale, smchine, goji) și cu alte nuci ( nuci braziliene, nuci pecan, nuci macadamia pot fi o idee excelentă pentru prepararea unui mic dejun consistent, delicios și sănătos, având la bază cereale de exemplu quinoa, amarant.
Be the first to review “Caju crud”
You must be logged in to post a review.