Anasonul
Plantă extrem de aromată, anasonul este originar din Orientul Apropiat şi era cultivat în Egiptul Antic. Florile de culoare alb-gălbui de pe tulpinile verticale dau ulterior nastere fructelor cenuşii aromate (pe care le stim ca seminţe de chimen dulce) care au un gust usor dulce.
Anasonul este o plantã cultivatã, înruditã cu pãtrunjelul, cu tulpinã ramificatã, care creşte pânã la o jumãtate de metru. Frunzele de la bazã sunt ovale, cu margini zimţate, iar cele din partea superioarã a tulpinii se divizeazã în fâşii înguste. Înfloreşte în lunile iunie-august.
Specificatii:
Are un gust dulce, aromat, similar cu amestecul dintre fenicul și lemn dulce. Fructele conţin numeroase substanţe şi un ulei volatil, care este reprezentat de o cantitate mare de anetol, dar şi anisaldehidã,acid anisic, eugenol. Pe lângã uleiul volatil, fructele de anason mai conţin şi alte substanţe grase, proteice, glucidice, mucilagii, dianetol, cumarine, tocoferol, acizi polifenolcarboxilici. În literaturã sunt amintite unele substanţe cu efect estrogenic.
Beneficii pentru organism:
- Anasonul combate efectele diabetului. Scaderea gradata a zaharului din sange, imbunatatirea valorii glicemiei si imbunatatirea valorii colesterolului
- Combate eficient simptomele toxinfectiei alimentare severe. Actiunea antiinfectioasa si antispasmodica este vizibila imediat dupa consumare
- Trateaza balonarea.Colitele de fermentatie si simptomele colonului iritabil sunt atenuate. Efectele carminative si antiinflamatoare sunt resimtite in scurt timp.
- Simptomele astmului bronsic sunt atenuate. Ajuta la fluidizarea secretiilor, in acest fel presiunea pe care o suporta arborele bronsic este eliminta. De asemenea, amelioreaza intensitatea crizelor de astm sau chiar blocand aparitia acestora.
- Tusea convulsiva este atenuata. Efectele antispastice si antitusive sunt exercitate mari rapid daca persoana afectata face baie de aburi cu infuzie de anason.
- Candidoza poate fi tratata. Favorizeaza stoparea si inmultirea ciupercii, amelioreaza simptomele bolii si ajuta la echilibrarea florei vaginale normale.
- Recomamdat mamicilor care alapteaza. Favorizeaaza secretia de lapte, imbunatatind in aceelasi timp calitatile acestuia. Efectele calmante sunt transferate bebelusului care nu va mai suferi de colici si spasme intestinale.
- Imbunatateste functiile sistemului nervos. Continutul de terpineol, eugenol si linalol are efect de sedativ, calmand nervii.
Se foloseste in fabricarea bomboanelor şi la prepararea unor produse de cofetărie, mâncăruri pe bază de ciuperci şi peşte, salate, sosuri, aperitive alcoolice
Be the first to review “Anason stelat”
You must be logged in to post a review.